16.04.2020
Група № 18 (ІІ курс).
„Перукар (перукар-модельєр), манікюрник”:
Предмет ”Хімія”
Електронний
підручник: https://pidruchnyk.com.ua/uploads/book/11-klas-khimija-popel-2019.pdf
Урок № 32. Тема ”Особливості взаємодії металів з нітратною кислотою”
Корисні посилання: https://history.vn.ua/pidruchniki/savchin-chemistry-11-class-2019-standard-level/26.php
Нітратна кислота - сильний окисник. Внаслідок взаємодії нітратної кислоти з
металами водень не виділяється, оскільки відновлюється Нітроген, а
не Гідроген. Нітроген відновлюється тим повніше, чим активніший метал і чим
більше розведена кислота. Нітратна кислота не взаємодіє з золотом, платиною,
платиновими металами. Концентровану нітратну кислоту пасивують також залізо,
хром, алюміній. При взаємодії з іншими металами (в залежності від активності
металу та концентрації кислоти) утворюються сполуки Нітрогену з різними
ступенями окиснення: NO2, NO, N2O, N2, NН3 або
солі амонію.
Активні метали
(Mg, Zn)
|
Метали
середньої активності
(Fe, Cr,
Ni)
|
Малоактивні
метали
(Pb, Cu,
Hg, Ag)
|
Благородні
метали
(Au, Pt,
Os, Ir)
|
|||||
HNO3
|
||||||||
конц.
|
розб.
|
дуже розб.
|
конц.
|
Різної конц.
|
конц.
|
розбав.
|
будь-якої
конц.
|
|
УТВОРЮЄТЬСЯ
|
||||||||
NO
|
N2O
або N2
|
NH3 (солі
амонію)
|
Не
реагують
|
NO2, NO, N2O абоNH3
|
NO2
|
NO
|
не
реагують
|
|
Fe, Al, Cr, Ni — на холоді пасивує
концентрована HNO3.
1.
Благородні метали (Au, Pt, Os,Ir, Pd)
з HNO3 не взаємодіють
Ме + HNO3 → не реагують
2.
Малоактивні
метали (Pb, Cu, Sn, Hg, Ag):
HNO3(конц.) + Me → Me(NO3)n + H2O
+ NO2
4 HNO3(конц.) + Cu = Cu(NO3)2 +
2 H2O + 2NO2
HNO3(розвв.) + Me → Me(NO3)n + H2O
+ NO
8 HNO3(розв.) + 3Cu → 3 Cu(NO3)2 +
4 H2O + 2 NO
3.
Метали
середньої активності (Fe, Cr,
Ni):
HNO3(конц.) + Me → не реагують
HNO3(розв.) + Me → Me(NO3)n + H2O
+ NO2 (NO, N2O)
4 HNO3(розв.) + Ni → Ni(NO3)2 +
4 H2O + 2 NO2
8 HNO3(розв.) + 3 Ni → 3 Ni(NO3)2 +
4 H2O + 2 NO
4.
Активні метали (Na, K, Ca, Mg, Zn):
З концентрованою нітратною кислотою не взаємодіє алюміній.
а) Конц.
кислоти 60% HNO3(конц.) + Me → Me(NO3)n +
H2O + NO ( NO2 )
8 HNO3(конц.) + 3 Zn → 3 Zn(NO3)2 +
4 H2O + 2 NO (N2 )
б) Конц. кислоти 30% HNO3(розв) +
Me → Me(NO3)n + H2O + N2O
10 HNO3(розв) + 4 Zn → 4 Zn(NO3)2 +
5 H2O + N2O ( NН3 )
в) HNO3(сильно розв.) + Me → Me(NO3)n +
H2O + NH4NO3
10 HNO3 + 4 Zn → 4 Zn(NO3)2 + 3
H2O + NH4NO3
Висновки:
·
Нітратна кислота в реакціях з металами проявляє
специфічні властивості: Нітроген, що входять до її
складу, є сильним окисником
· Концентрована нітратна
кислота реагує з усіма металами, крім платини Pt, золота Au, родію Rh,
танталу Ta й іридію Ir, відновлюючись до нітроген(IV) оксиду, у якому ступінь
окиснення Нітрогену становить +4.
· Розведена нітратна кислота, залежно від активності
металу, відновлюється: з активними металами - до
нітроген(І) оксиду N2O зі ступенем окиснення +1, а з
малоактивними — до нітроген(ІІ) оксиду NO зі ступенем окиснення
+2.
· Дуже розведена нітратна
кислота реагує з активними металами, відновлюючись до нітроген(І)
оксиду N2O, молекулярного азоту N2, амоніаку NH3 або амоній
нітрату NH4NO3.
Д/з. §20 с. 114 – 119. Скласти конспект.
Виконати завдання до даного параграфу.
Виконати
тестове завдання (відповідь може бути одна або кілька)
1. Нітратна кислота
а)
оксигеновмісна; б) двоосновна; в) слабка кислота; г) одноосновна кислота
2. Ступінь окислювання Нітрогену в HNO3
а) -3; б) 0; в) +5; г)
+4
3. При зберіганні на світлі HNO3
а) червоніє; б) жовтіє; в) залишається безбарвною.
4. При взаємодії з металами нітратна кислота є:
а) окисником; б) відновником; в) і окисником і
відновником.
5. Нітратна кислота в розчині не реагує з речовиною, формула якої:
а) CO2;
б) NaOH; в) Al(OH)3; г) NH3; д) Pt
6. Нітратна кислота проявляє властивості:
а) сильних
кислот; б) слабких
кислот;
в) загальні
властивості характерні для усіх кислот;
г) загальні та
специфічні властивості.
1.
Олівці чи водний розчин цієї речовини застосовують в стоматології та для
виведення бородавок. А спеціальні бактерицидні папірці змочують водою та
накладають на опіки й порізи. Що це за речовина?
2.
Цю суміш називають «царською горілкою». Вона розчиняє більшість металів, у
тому числі й золото. Її сильні окисні здатності зумовлені хлором. Назвіть цю
суміш.
3. Китайці
використовували цю речовину ще в ІХ столітті для виготовлення чорного пороху.
Козаки теж уміли виготовляти цю речовину. За часів Визвольної війни 1648-1654
років на Січі існував пороховий завод, який виробляв порох для війська Б.
Хмельницького (майже 1000 тон). Ще вона застосовується як комбіноване
мінеральне добриво
Група № 17. (ІІ курс)
”Кухар, кондитер”
Предмет ”Фізіологія харчування”
Урок № 14. Тема ”Вимоги до раціонального харчування”
Раціональне харчування – це фізіологічно повноцінне харчування здорових
людей із врахуванням їх віку, статі, характеру праці та інших факторів.
Раціональне харчування сприяє збереженню здоров'я, опірності шкідливим факторам
навколишнього середовища, високій фізичній і розумовій працездатності, а також
активному довголіттю. Вимоги до раціонального харчування складаються із вимог
до:
1. Харчового раціону;
2. Режиму харчування;
3. Умов прийому їжі.
Вимоги до харчового раціону:
1) Енергетична
цінність раціону повинна покривати енергозатрати організму;
2) Належний
хімічний склад – оптимальна кількість збалансованих між собою поживних речовин;
3) Добра
засвоюваність їжі, яка залежить від її складу і способу приготування;
4) Високі
органолептичні властивості їжі (зовнішній вигляд, консистенція, смак, запах,
колір, температура);
5)
Різноманітність їжі за рахунок широкого асортименту продуктів і різних прийомів
їх кулінарної обробки;
6) Здатність
їжі (склад, об'єм, кулінарна обробка) створювати відчуття насичення;
7) Санітарно-епідемічна
безпечність.
Режим харчування включає час і кількість прийомів їжі, інтервали між ними,
розподіл харчового раціону за енергоємністю, хімічним складом і масою по
прийомах їжі.
Умови прийому їжі: відповідна обстановка, сервіровка столу, відсутність
відволікаючих від їжі факторів.
Правильне харчування – перший ключ до здоров'я і доброго самопочуття, без
яких важко досягнути максимальної працездатності. Древньогрецькому філософу
Сократу належить вислів: "Ми живемо не для того, щоб їсти, а їмо для того,
щоб жити",
Рівновага в організмі, яка приводить до здоров'я, починається з їжі, яку ми
їмо. Дослідницький відділ Центру аеробіки сформулював вісім основних принципів
раціонального харчування.
1. Підтримуйте постійне співвідношення між основними компонентами
харчування в пропорції 50:20:30. Щоденне вживання калорій повинно розподілятися
так: 50% – на вуглеводи, 20% – білки і 30% – жири.
Вуглеводи становлять основу наших харчових продуктів, таких, як свіжі
фрукти, овочі, боби, горох, картопля, кукурудза, хліб, вівсяна каша, рис.
Важлива не тільки кількість жирів, але і їх якість. Рослинні жири, які
входять до складу соняшникової та соєвої олії, кукурудзяного масла, рослинного
маргарину, горіхів краще вживати, ніж жири тваринного походження, оскільки в
рослинних жирах є ненасичені жирні кислоти.
Білкові продукти повинні становити близько 20% калорій, які ми щоденно
вживаємо. До них відносяться риба, телятина, пісна яловчина, баранина, свинина,
твердий сир, молоко, молочнокислий сир, яйця.
Харчова цінність білка залежить від його засвоюваності. Білки рослинних
продуктів важкодоступні для травних ферментів, тому в кишечнику вони
засвоюються гірше, ніж білки тваринного походження. Але надлишок тваринних
білків у раціоні призводить до такого захворювання як подагра.
2. Дотримуйтеся
правила 25-50-25 для визначення кількості калорій на кожен прийом їжі: 25%
калорій повинні припадати на сніданок, 50% – на обід, 25% – на вечерю. Це
допоможе утримувати нормальну вагу тіла.
3. Займайтесь аеробними фізичними вправами в кінці дня, якраз перед
вечерею. Протягом 2 годин після напруженого фізичного навантаження
спостерігається втрата апетиту і тому ті, хто напружено працюють в другій
половині дня, їдять менше.
4. Культивуйте в собі здоровий страх перед повнотою. Надлишкова вага
пов'язана із небезпекою такої хвороби, як рак. Жирові депо є місцем збереження
отруйних речовин.
5. Не виснажуйте організм малою кількістю калорій. Перш за все це
стосується людей, які самі себе обмежують у калоріях, намагаючись схуднути.
Іноді це дає негативні наслідки. Якщо Ви вирішили займатися, крім того,
фізичними навантаженнями, то кількість їжі повинна бути збільшена.
6. Користуйтесь формулою для розрахунку Вашої ідеальної ваги. Занадто
низький вміст жиру в організмі може викликати певні аномалії і порушення.
7. Користуйтесь формулою для визначення числа калорій, необхідних для
підтримки ідеальної ваги. Перш за все, необхідно, щоб кількість калорій, які ми
щоденно вживаємо, була збалансована.
Витрати енергії на фізичну діяльність залежать від характеру виробництва і
домашньої роботи, від особливостей відпочинку.
За енерговитратами люди поділяються на 5 груп (таблиця).
І група – робітники переважно розумової праці: керівники підприємств,
медичні працівники, педагоги, диспетчери, науковці, літератори. Їх
енерговитрати – 2700 – 2800ккал
ІІ група – легка фізична праця: агрономи, зоотехніки, медсестри, санітари,
продавці (2900 – 3100 ккал)
ІІІ група – середня по важкості робота : слюсарі, лікарі-хірурги,
залізничники, водії (3200 – 3500 ккал)
IV група – важка фізична праця: будівельники, працівники
сільського господарства, столяри (3600 – 3900 ккал)
V група – особливо важка робота: сталевари, шахтарі,
вантажники (4000 – 4300 ккал)
8. Якщо у вас надлишкова вага, то потрібно перейти на індивідуальний план
харчування, а саме:
I. Особливо дотримуйтеся правила 50:20:30.
II. Зменшуйте вживання калорій і збільшуйте їх витрати
(0,5 кг зайвого жиру еквівалентні 3500 ккал).
III. Їсти менше жирної їжі, різко обмежити споживання
смаженого м'яса, масла, ковбаси, сосисок, сметани, сиру, майонезу.
IV. Вживайте менше цукру (варення, тортів, печива).
V. Їсти більше низькокалорійних продуктів, об'ємних (сирі
овочі, фрукти, хліб грубого помолу, соки).
VI. Віддавайте перевагу м'ясу птиці, риби. Вживайте менше
яловичини, свинини,баранини.
VII. Щоденно вживайте від 6 до 8 склянок води, фруктових
соків.
VIII. Їсти треба повільно, добре пережовуючи, витрачаючи
на кожен прийом їжі не менше 20 хв.
IX. Намагайтесь харчуватися розумно. Пам'ятайте, що
почуття голоду виникає двічі.
Які наслідки нестачі чи надлишку поживних речовин в
організмі людини?
Недостатнє вживання білків призводить
до порушення працездатності, пригнічення захисних сил організму, підвищеної
сприйнятливості до інфекцій і в крайніх випадках - до дистрофії і «голодних
набряків». За надмірного вживання білків посилюються процеси
гниття в товстій кишці, що спричиняє розлади травлення. Крім того, надлишок
білків сприяє розвитку подагри в осіб, які мають схильність до цього
захворювання.
За недостатнього вживання вуглеводів глюкоза
може утворюватися із глікогену. Першою ознакою пониження вмісту цукру в крові є
сильне відчуття голоду і зниження фізичної й розумової працездатності. Якщо
вміст цукру в крові знижується настільки, що перестає задовольняти потреби в
ньому головного мозку, то наступає втрата свідомості й судоми (гіпоглікемічний
шок). За надлишкового вживання вуглеводів вони перетворюються
на жири і в такому вигляді відкладаються про запас. Надмірне вживання
вуглеводів може призвести до розладів травлення через посилення процесів
бродіння в товстому кишечнику, а за тривалого споживання великої
кількості - до цукрового діабету.
Зі зниженням вживання жирів зменшується
надходження жиророзчинних вітамінів, що може спричинити гіповітамінози за
жиророзчинними вітамінами А, D, Е і К. Цими порушеннями є куряча сліпота,
рахіт, безплідність, порушення зсідання крові тощо. Крім того, може
спостерігатися нестача незамінних жирних кислот, що зумовлює появу шкірних
захворювань, порушень обміну речовин, пошкодження мітохондрій та ін. За
надмірного вживання насичених жирних кислот може підвищуватися вміст
холестеролу, що призводить до утворення жовчних каменів, атеросклерозу. З
підвищенням у раціоні вмісту жирів збільшується відкладання жиру в організмі.
Д/з. Опрацювати матеріал. Скласти конспект
Дати
відповіді на запитання:
1. Що
таке раціональне харчування?
2. Які
вимоги до раціонального харчування?
3. Які
вимоги до харчового раціону?
4. Які
вимоги до режиму харчування?
5. Назвіть
принципи раціонального харчування
6. На
які групи поділяють людей за енерговитратами?
7. Які
наслідки нестачі або надлишку вживання білків?
8. Які
наслідки нестачі або надлишку вживання вуглеводів?
9. Які
наслідки нестачі або надлишку вживання жирів?
Група № 7. (І курс)
”Кухар, кондитер”
Предмет
”Хімія”
Урок № 68.
Тема ”Розрахункові задачі. Обчислення за хімічними рівняннями відносного виходу
продукту реакції”
Корисні посилання:
Здійснення
будь якого технологічного процесу неможливе без певних втрат речовин. Втрати
відбуваються вже при транспортуванні сировини, її подрібненні, розчиненні,
завантаженні в реактори. Тому досягти повного утворення перетворення вихідних
речовин на цільові продукти не вдається.. Отже продукту завжди утворюється
менше, ніж розраховано за хімічним рівнянням.
Маса
речовини, розрахована на підставі даних рівняння реакції, називається
теоретичним виходом продукту.
Маса
речовини, реально одержана в результаті реакції, називається практичним
виходом продукту.
Величину,
яка характеризує повноту перебігу хімічної реакції або ступінь перетворення
речовини на іншу, називають відносним виходом продукту реакції.
Практичний
вихід продукту завжди менший від теоретично можливого, тобто того, що ми
отримуємо, розв'язуючи задачі за хімічними рівняннями.
Теоретичний
вихід відповідає масі або об'єму речовини, що знаходимо за рівнянням реакції, а
практичний — це маса або об'єм, що отримують під час виробництва.
Особливість
цих задач полягає в тому, що в умові зазначається маса або об’єм вихідної
речовини та практична маса чи об’єм продукту реакції. На основі цих даних
необхідно обчислити масову або об’ємну частку виходу продукту реакції за
відношенням до теоретично можливого.
Відношення
маси практично одержаного продукту до маси речовини, яку повинні одержати
теоретично, називають масовою часткою виходу продукту і
позначають грецькою літерою η (читається ета).
Практичний
вихід – це маса, або об’єм продукту, який отримують в процесі виробництва або
лабораторних дослідженнях.
Теоретичний
вихід – це маса, або об’єм продукту, який можна було б отримати згідно з
розрахунками за рівнянням хімічних реакцій.
Під час
одержання продукту в газоподібному чи рідкому станах обчислюють об’ємну
частку виходу продукту, яку позначають літерою φ (читається фі).
Алгоритм розв’язування задач на вихід
продукту реакції від теоретично можливого.
1. Уважно читаємо умову задачі і записуємо Дано та
що потрібно знайти.
2. Записуємо рівняння реакції та не забуваємо про
коефіцієнти.
3. Вносимо у рівняння, ті значення величин, що у нас
дано в умові задачі. Над речовиною значення величини котрої потрібно знайти
ставимо – х. (над формулами),
4. Обов’язково буде речовина, для якої дано
масу (або об’єм) та все ж треба буде знайти ще раз масу (або об’єм). Це тому,
що нам потрібно знайти теоретичну величину, а в умові задачі завжди
дана практична величина (маса, об’єм, чи навіть кількість
речовини).
5. Наше подальше завдання знайти величину х, тому на
даному етапі ми практичну величину (поки-що) не враховуємо.
6. Щоб скласти пропорцію виконуємо ті ж дії, що і в
інших типах задач – шукаємо величини, що можна поставити під формулами у
рівнянні
6.1. Якщо в задачі дано маси речовин – знаходимо їх
молярні маси і переводимо в звичайні маси, враховуючи коефіцієнти
Наприклад, n(H2O) = m(H2O)/
М(H2O),
звідси m(H2O) = n(H2O) * М(H2O)
2. Теж саме виконуємо, якщо
дано об’єм – переводимо молярний об’єм в звичайний об’єм
Наприклад, n(H2O)
= V(H2O)/ Vm(H2O)
звідси V(H2O) = n(H2O) * Vm(H2O)
n – це коефіцієнт, що стоїть перед
формулою у рівнянні реакції. (кількість речовини)
7. Складаємо пропорцію і обраховуємо значення
х.
8. Увага,
задача ще не розв’язана – ми знайшли лише теоретичну величину. Тепер потрібно
знайти вихід продукту за формулою
η =
• 100%

m1(практ.) — практична маса
продукту (та, що дана в умові задачі)
m2(теор.) — теоретично
маса того самого продукту (величина х, яку ми визначили з допомогою пропорції)
Пам’ятка!
Вихід визначається не лише за масою, а і за
кількостями речовин і об’ємом. Принцип такий же самий, що і з масою – те,
що відомо з умови задачі є величиною практичною. Те, що шукається, з
допомогою пропорції величина теоретична.
η =
, а для газів
η =


Д/з. § 11 с. 60 - 65
1. Унаслідок дегідрування етану
об'ємом 10 л отримали етен об'ємом 8 л. Обчисліть відносний вихід продукту.
2. Магній оксид масою 80 г
повністю прореагував з нітратною кислотою. Утворився магній нітрат масою 243,2
г. Обчисліть відносний вихід продукту.
3. Крізь розчин кальцій
гідроксиду пропустили карбон(IV) оксид об'ємом 11,2 л (н. у.). Утворилася
середня сіль масою 44 г. Обчисліть відносний вихід продукту. Назвіть сіль, що
утворилася.
4. Обчисліть і позначте відносний вихід сульфур(IV)
оксиду, якщо внаслідок горіння сірки в атмосфері кисню об'ємом 6,72 л (н.у.) утворився
газ об'ємом 5,6 л.
А 83,66
% Б 82,43 % В 82,34 % Г 83,33 %
5. Обчисліть і
позначте відносний вихід барій нітрату, що утворився внаслідок розчинення барій
оксиду масою 15,3 г у воді та повної нейтралізації отриманої речовини нітратною
кислотою з утворенням солі масою 22 г.
А 84,90
% Б 84,29 % В 80,20 % Г 85,30 %
6. Розв'яжіть
кросворд. Заповнивши рядки, у виділеному стовпці прочитаєте прізвище
першовідкривача хімічного джерела струму.

За горизонталлю
1. Умова перебігу
необоротної реакції.
2. Назва
принципу, що дає змогу передбачити напрямок перебігу реакції.
3. Раціональне
використання відходів.
4. Назва
пристрою, що є хімічним джерелом струму.
5. Назва
процесу, що відбувається в гальванічному елементі.
6. Чинник, що
впливає на перебіг оборотних реакцій.
7. Назва
реакції, що відбувається в одному напрямку.
8. Загальна
назва реакцій речовин з водою.
Група № 7. (І курс)
”Кухар, кондитер”
Предмет
”Хімія”
Урок № 69.
Тема ”Узагальнення та систематизація знань, умінь та навичок з теми”
Корисні посилання:
Запитання для узагальнення: (зверніть увагу на корисні посиланнях
)
І. Періодичний закон у світлі сучасних уявлень про будову
атомів
1. Будова атома:
а) будова
ядра
б) будова
оболонки
2. Енергетичні рівні та форми орбіталей
3. Сучасне формулювання періодичного закону
4. Графічні електронні формули:
а) порядок
заповнення енергетичних рівнів
б) s-, p-, d-, f- елементи
5. Явище періодичної зміни радіусів елементів в межах
періодів і груп
6. Періодична зміна електронегативності
7. Періодична зміна валентності та ступенів окиснення
елементів
ІІ.
Види хімічного зв’язку, їх характеристика
ІІІ.
Типи кристалічних граток, їх фізичні
властивості та приклади речовин
Ⅳ. Аморфний
і кристалічний стан речовин. Приклади речовин
Ⅴ.
Необоротні і оборотні хімічні реакції.
1. Умови
перебігу реакцій
2. Чинники,
що впливають на зміщення хімічної рівноваги
3. Принцип
Ле Шательє.
Ⅵ.
Гідроліз солей різних типів.
Д/з: Скласти конспект за вказаними завданнями. Повторити § 1 – 11. Підготуватися до контрольної
роботи.
Комментарии
Отправить комментарий