15.04.2020
Група № 6
«Робітник з
комплексного обслуговування й ремонту будинків»
Предмет ”Хімія”
Урок № 40. Тема ”Хімічні властивості аміноетанової кислоти.
Пептиди”
Хімічні
властивості
Амінокислоти – органічні амфотерні сполуки. Так як в молекулах амінокислот
містяться протилежні за своїм характером функціональні групи, ці речовини
виявляють властивості і кислот і основ. Індикатор у розчині виявляє нейтральну
реакцію: відбувається нібито взаємна нейтралізація протилежних за властивостями
функціональних груп.
1.
Взаємодія з хлоридною кислотою
NH2 – CH2 – COOH + HCl → NH2Cl – CH2
- COOH
2.
Взаємодія з сульфатною кислотою.
NH2 – CH2 – COOH + H2SO4 → NH3HSO4
– CH2 - COOH
3.
Реакція з оксидами, гідроксидами й солями.
NH2 – CH2 – COOH + NaOH → NH2 – CH2
– COONa + H2O
4.
Реакція із спиртами з утворенням естерів.
NH2 – CH2 – COOH + CH3OH → NH2
– CH2 – COO – CH3 + H2O
Одержання амінокислот
• Гідроліз білків.
• Дія амоніаку на галогенозаміщені карбонові кислоти:
ClCH2 - COOH + 2H3N → H2N - CH2 - COOH +
NH4Cl
Значення
амінокислот
1. Із
амінокислот в організмі синтезуються білки органів й тканин, гормони, ферменти
та інші біологічно важливі речовини. Амінокислоти використовують як лікувальні
засоби при деяких захворюваннях: метіонін – при церозі печінки, після операції
на серці, при інфаркті; лізин – харчування для недоношених дітей, для
підгодівлі тварин у сільському господарстві; глютамінова кислота – при
епілепсії.
2. Для
виробництва синтетичних волокон, наприклад, капрону й енанту.
Висновки:
1.
Амінокислоти проявляють амфотерні властивості,
тому їх відносять до амфотерних сполук. Аміногрупа - основні властивості. Карбоксильна - кислотні властивості.
2.
Амінокислоти проявляють такі самі властивості як і
карбонові кислоти, а також взаємодіють з кислотами, лугами, та між собою
3.
Найпростішим представником
амінокислот є амінооцтова кислота або її інша назва гліцин - NH2 – CH2 – COOH
4.
В результаті реакції амінокислот між
собою утворюється пептидний або амідний зв’язок – СО – NH –
Д/з: § 28 с. 167 - 169. Скласти конспект. Відповісти на
запитання:
1.
Які речовини називаються амінокислотами?
2.
Які функціональні групи входять до складу молекули
амінокислот?
3.
Яка загальна формула амінокислот?
4.
Які хімічні властивості амінокислот?
5.
Порівняйте властивості етанової і аміноетанової
кислот
6.
Яке практичне значення амінокислот?
Доповни
речення:
1.
Амінокислоти – це ___________органічні сполуки, в молекулах яких міститься
одночасно _______ й __________.
2.
Амінокислоти здатні утворювати ______ як з кислотами, так з основами.
3.
Маючи амфотерні властивості, молекули амінокислот здатні реагувати
одна з одною утворюючи ____________.
4.
Поліпептиди характеризуються наявністю зв’язку -NH-СО- ,
який називається ____________.
5.
Амінокислоти, які синтезуються в організмі тварин й людини, називають __________.
Амінокислоти, які не синтезуються в організмі, а надходять з їжею,
називають _______.
7.
Підготувати проект на тему ”Натуральні волокна
тваринного походження: їхні властивості, дія на організм людини, застосування”
15.04.2020
Група № 6
«Робітник з
комплексного обслуговування й ремонту будинків»
Предмет ”Хімія”
Урок № 41. Тема ”Білки як високомолекулярні сполуки. Хімічні
властивості білків”
Корисні посилання: https://www.youtube.com/watch?v=nfWLzR1UVmQhttps://www.youtube.com/watch?v=nfWLzR1UVmQ - переглянути відеоролик
Переглянути
відеоролики хімічні властивості білків:
Будова і склад
білків
Молекули
білків утворюються у клітині організму з амінокислот (20 амінокислот. Їх ще називають золотими). Вісім із амінокислот
належить до незамінних - їх людина одержує з їжею, тому що організмом вони не
синтезуються.
Білки - це складні
високомолекулярні природні сполуки, побудовані із залишків амінокислот,з'єднаних у певній послідовності
пептидним зв'язком.
Білки можна
розглядати як поліпептиди, тому що їх молекулярна маса більша за 10000.
За хімічним складом білки поділяють
на:
- Прості (протеїни) - гідролізуються
до амінокислот
- Складні (протеїди) - при гідролізі
утворюють крім амінокислот речовини небілкової природи (вуглеводи, фосфатну
кислоту, нуклеїнові кислоти)
Білки мають
історичні назви. Наприклад, білок складу (C738H1166O208S2Fe)4 − гемоглобін.
Структура
білка:
·
Первинна;
·
Вторинна;
·
Третинна;
·
Четвертинна.
Первинна −
хімічна структура білка, тобто послідовність чергування амінокислотних залишків
у поліпептидному ланцюгу даного білка.
Вторинна −
форма поліпептидного ланцюга в просторі. Вона може бути ниткоподібною,
спіралеподібною та ін. форми .
Третинна −
реальна тривимірна конфігурація, утворена складанням вторинних структур (одна
глобула). Третинну структуру можна уявити собі як спіраль, яка
згорнута, у свою чергу спіраллю!!!
Четвертинна
− поєднання в просторі кількох макромолекул (кілька глобул). Глобулярні білки − білки, які мають форму клубка.
Властивості білків
1)
Денатурація
− руйнування вторинної і третинної структури білка під дією нагрівання,
радіації, сильних кислот, лугів, сильного струшування. Денатурація може відбуватися:
·
під дією купрум
(ІІ)сульфату.
·
під дією цинк сульфату.
·
Денатурація білків під
дією плюмбум(ІІ) ацетату.
·
під дією етанолу.
·
під дією рідини для зняття
лаку (ацетону).
2) Кольорові реакції на білок:
·
Біуретова
реакція
Готуємо осад Купрум (ІІ) гідроксид:
до розчину Калій гідроксиду додаємо кілька крапель розчину Купрум (ІІ) сульфату, утворився
синій осад Cu(OH)2, при додаванні до якого розчину білка
спостерігається характерне фіолетове забарвлення.
·
Ксантопротеїнова
реакція
Внаслідок дії на білок
концентрованої нітратної кислоти виникає жовте забарвлення, яке при додаванні
лугу змінюється на оранжеве. Ця реакція доводить, що білок містить у
своєму складі бензольне кільце.
Біологічна роль
амінокислот та білків
1. Амінокислоти − це будівельний матеріал
для білків.
2.
Знання властивостей білків допомагає зберегти життя людям: у разі отруєння
солями важких металів вживають молоко, білки якого зв’язують ці сполуки.
3.
Білки їжі не засвоюються організмом, спочатку вони розщеплюються до
амінокислот, а потім амінокислоти всмоктуються в кров, а вже з нею переноситься
до клітин, де організм синтезує білки.
4.
Організм людини не здатний синтезувати амінокислоти тому для
поповнення їх запасу потрібно вживати білкову їжу.
Д/з: § 29 с. 170 - 176. Скласти конспект. Відповісти на
запитання:
1.
Які рівні структурної організації білків ви знаєте?
2.
Значення білків для організму.
3.
Як виявити білок серед інших речовин?
4.
Що таке денатурація білка? Які фактори можуть її
викликати?
5.
Що таке деструкція білка?
6.
Що таке ренатурація білка?
7.
Доповнити речення:
1.Речовини, молекули яких побудовані з великої кількості
однакових груп атомів – це ______________________
2.Мономером білків є _______________________
3. Зв'язок між амінокислотними залишками в білках
називається _______________
4.Число амінокислот, що беруть участь у біосинтезі
білків _________________.
5. Форма,
яку має білок з первинною структурою організації молекули __________.
6.Процес
незворотного руйнування білків _____________________.
7. Зв΄язки,
що утворюють вторинну структуру білка ______________
8.Гормон
підшлункової залози, первинну структуру якого вдалось розшифрувати першим
________________
9. Хімічна
реакція білка з водою за наявності кислоти або лугу ________________
10.
Кольорова реакція на білок, під час якої утворюється червоно-фіолетове
забарвлення розчину ____________
11. Прізвище
вченого, який висунув поліпептидну теорію, згідно з якою молекули білка є
довгими ланцюгами амінокислот, з’єднаних пептидними зв’язками ____________
12.Кольорова
реакція на білок при дії на нього концентрованою нітратною кислотою_________________________
8.
Підготувати проекти на тему: ”Синтез білків”
”Збалансоване харчування –
запорука здорового життя”
Скористайтесь
посиланнями: https://vseosvita.ua/library/prezentacia-na-temu-zbalansovane-harcuvanna-48908.html
”Виведення плям органічного
походження”
Комментарии
Отправить комментарий