07.09.2020
Група № 6. (ІІ курс)
«Робітник з
комплексного обслуговування й ремонту будинків»
Предмет ”Хімія”
Урок № 5. Тема
уроку: Зв’язки між класами органічних речовин.
Загальні поняття про біологічно активні речовини (вітаміни, ферменти).
Електронний підручник: https://pidruchnyk.com.ua/uploads/book/11-klas-khimija-popel-2019.pdf
Корисні посилання:
https://vseosvita.ua/library/prezentacia-biologicno-aktivni-recovini-71978.html
https://naurok.com.ua/prezentaciya-zv-yazki-mizh-klasami-organichnih-rechovin-156350.html
Підключитися до конференції
Zoom
https://us04web.zoom.us/j/2137738596?pwd=WlFTT1kybmIxWlRKQmVIVjhGempUQT09
Ідентифікатор конференції: 213 773 8596
Код доступу: 1504t
ОПОРНИЙ КОНСПЕКТ
Поняття про
біологічно активні речовини
Біологічно активні речовини — це
органічні сполуки різної хімічної природи, здатні впливати на обмін речовин та
перетворення енергії в живих істотах. Одні з них регулюють процеси обміну
речовин, росту й розвитку організмів, інші є засобом впливу на особин свого або
інших видів. До біологічно активних речовин належать ферменти, вітаміни,
гормони, нейрогормони, фактори росту, фіто- гормони, антибіотики тощо.
Вітаміни — органічні речовини, що надходять в організм людини з їжею і
забезпечують нормальний обмін речовин, його фізіологічне функціонування.
Більшість вітамінів у організмі не синтезуються. Деякі синтезуються, але
недостатньо. Тому особливо важливо, щоб вітаміни надходили регулярно. Значення
їх у процесі життєдіяльності організму дуже велике.
Більшість вітамінів доповнюють
склад ферментативних систем, що беруть участь у вуглеводному, жировому,
білковому та інших видах обмінів. Деякі з них, наприклад вітамін Д,
перетворюються на гормоноподібні речовини, які також беруть участь у регуляції
біохімічних процесів у організмі. Таким чином, кожен вітамін відіграє свою,
тільки йому належну роль в організмі людини.
На сьогодні відомо близько 20 різних вітамінів, які
поділяються на дві групи:водорозчинні (С, Н, Р, група В) та жиророзчинні (A, D, Е, К).
За нормального раціону і
здорового способу життя потреба у вітамінах задовольняється природним шляхом.
Однак узимку й навесні відчувається нестача вітамінів, що спричиняє
гіповітамінози. Надлишок вітамінів — гіпервітаміноз, що буває дуже рідко.
Одноманітне харчування, бідне на натуральні рослинні продукти, призводить до
виникнення захворювання — авітамінозу.
Потрібно пам’ятати, що вітаміни
можуть руйнуватися під час кулінарної обробки продуктів харчування. Так, під
час варіння м’яса руйнується 50 % вітамінів групи B, у рослинних продуктах — 20
% вітамінів групи В. Вітамін С руйнується на повітрі, коли овочі та фрукти
почищені. Тому їх потрібно нарізати перед варінням і класти в емальовану посуду
з гарячою водою. Кришку каструлі під час варіння потрібно закрити. Добре зберігаються
вітаміни за низької температури.
Ферменти — це біологічні каталізатори, що виробляються живою клітиною, без
яких усі реакції в клітинах відбувалися б дуже повільно і не могли підтримувати
життя.
Висока специфічність дії ферментів зумовлює дуже велику
їх кількість. Майже кожна реакція, що відбувається в живому організмі,
здійснюється за участі специфічно пристосованого до неї ферменту або групи
ферментів. Наразі відомо близько 2000 різних ферментів, і кількість їх
продовжує збільшуватися.
Ферменти можуть зберігати свою
активність і поза межами організму, що дає можливість використовувати їх у
фармацевтичній промисловості для виготовлення ліків; виробництві миючих засобів
і паперу; технологічних процесах з виробництва шкіри та текстилю; виробництві
продукції харчової промисловості; виробництві кормів для тварин.
ДОДАТКОВІ ВІДОМОСТІ
Вітамін A — ретинол
Міститься в рибі, морепродуктах,
абрикосах, печінці. Він забезпечує нормальний стан шкіри і слизових оболонок,
поліпшує зір, поліпшує опір організму в цілому.
Вітамін D — кальцифероли
Вітамін D називають
протирахітичним, бо за його дефіциту розвивається рахіт. Це захворювання
проявляється в ранньому дитинстві і супроводжується порушенням утворення
кісткової тканини внаслідок зменшення в ній солей Кальцію і Фосфору. Кістки
викривляються. Запізнюється і порушується утворення зубів. Каль- цифероли
містяться в жовтках яєць, вершковому маслі, найбільше в риб’ячому жирі. Вони
також утворюються в шкірі під впливом ультрафіолетових променів сонця.
Вітамін B1 — тіамін
Вітамін B1 міститься
в рисі, овочах, птахах. Він зміцнює нервову систему, пам’ять, поліпшує
травлення.
Вітамін В2 —
рибофлавін
Вітамін В2 міститься
в молоці, яйцях, капусті броколі. Він зміцнює волосся, нігті, позитивно впливає
на стан нервів.
Вітамін PP (вітамін В3)
— нікотинова кислота
Вітамін PP міститься у хлібі з
грубого помолу, рибі, горіхах, овочах, м’ясі, сушених грибах, регулює кровообіг
і рівень холестерину.
Вітамін В6 —
піридоксин
Вітамін В6 міститься
в цільному зерні, яєчному жовтку, пивних дріжджах, квасолі. Благотворно впливає
на функції нервової системи, печінки, кровоутворення.
Вітамін В5 —
пантотенова кислота
Вітамін В5 міститься
у квасолі, кольоровій капусті, яєчних жовтках, м’ясі, регулює функції нервової
системи і рухову функцію кишечнику.
Вітамін B12 —
ціанокобаламін — (C63Hg8N14PC0)
Вітамін B12 міститься
у м’ясі, сирі, продуктах моря, сприяє кровоутворенню, стимулює ріст, сприятливо
впливає на стан центральної і периферійної нервової системи.
Вітамін В9 —
фолієва кислота
Вітамін B9 міститься
у савойській капусті, шпинаті, зеленому горошку, дріжджах, печінці, необхідний
для росту і нормального кровоутворення.
Вітамін H — біотин
Вітамін H міститься в яєчному
жовтку, помідорах, неочищеному рисі, соєвих бобах, впливає на стан шкіри,
волосся, нігтів і регулює рівень цукру в крові.
Вітамін C — аскорбінова кислота
Вітамін C міститься у шипшині,
солодкому перці, чорній смородині, обліписі, корисний для імунної системи,
сполучної тканини, кісток, сприяє загоєнню ран.
Вітамін E — токоферол
Вітамін E міститься у горіхах і
рослинних оліях, захищає клітини від вільних радикалів, впливає на функції
статевих і ендокринних залоз, сповільнює старіння.
Вітамін K — філохінон
Вітамін K міститься у шпинаті,
салаті, кабачках і білій капусті, регулює зсідання крові.
Вітамін |
Добова потреба |
Авітаміноз |
Гіпервітаміноз |
A |
400-1000 мкг |
Куряча сліпота |
Каротинемія |
D |
10-25 мкг |
Рахіт |
Гіперкальціурія |
B1 |
1,4-2,4 мг |
Бері-бері |
Не характерний |
B2 |
2-4 мг |
Арибофлавіноз |
Незначний надлишок |
РР (B3) |
9-15 мг |
Пелагра |
Гіперемія |
B6 |
1,6-1,8 мг |
Судоми, анемія |
Алергічні реакції |
B5 |
8-10 мг |
Порушення функцій ЦНС |
Не характерний |
B12 |
2-5 мкг |
Недокрів’я |
Серцева недостатність, набряк
легень |
B9 |
0,2-0,4 мг |
Псоріаз, мегалобластична анемія |
Диспепсія, підвищена
збудливість ЦНС |
H |
0,3 мг |
Ураження шкіри |
Не характерний |
C |
75-100 мг |
Цинга |
Діарея |
E |
12 мг |
Зниження функцій статевих залоз |
Погіршення зору |
K |
1-2 мг |
Зниження зсідання крові |
Гемолітичний синдром |
Домашнє завдання: опрацювати § 35-36 с.205-219, скласти конспект.
Відповісти на запитання:
Підготувати навчальний проект на одну з запропонованих
тем:
30. Доцільність та шкідливість біологічно активних добавок
Переглянути презентацію за посиланням: https://vseosvita.ua/library/prezentacia-biologicno-aktivni-recovini-71978.html
https://naurok.com.ua/prezentaciya-zv-yazki-mizh-klasami-organichnih-rechovin-156350.html
Комментарии
Отправить комментарий