09.09.2020

Група № 6. (ІІ курс)

«Робітник з комплексного обслуговування й ремонту будинків»

Предмет ”Хімія”

Урок № 6. Тема уроку: Роль органічної хімії у розв’язуванні  продовольчої проблеми Електронний підручник:  https://pidruchnyk.com.ua/uploads/book/11-klas-khimija-popel-2019.pdf

Корисні посилання: https://history.vn.ua/pidruchniki/savchin-chemistry-11-class-2019-standard-level/48.php

http://www.myshared.ru/slide/1245651/

Опорний конспект

Забезпечення харчовими продуктами є основним завданням харчової промисловості — галузі, яка виробляє готові продукти або переробляє їх на напівфабрикати. Охоплює понад 40 галузей виробництва.

Через екологічні та несприятливі погодні умови сільськогосподарські культури зазнають найрізноманітніших захворювань від комах і вірусів, грибків і бактерій. Це спричиняє зниження врожайності та якості продукції, а отже, впливає на фінансовий стан підприємств і фермерських господарств.

До хімічних засобів захисту рослин відносяться: гербіциди, інсектициди, бактерициди, фунгіциди, зооциди.

• Із зростанням населення планети виникла проблема забезпечення харчовими продуктами в майбутньому.

• До чинників, що впливають на збільшення обсягів продукції харчування, належать: мінеральні й органічні добрива, хімічні засоби захисту рослин і тварин, стимулятори росту. Для стимулювання росту тварин використовують антибіотики, гормональні препарати, різні смакові добавки (підсолення їжі) та ароматичні речовини.

• Зростанню врожайності рослин сприяють такі продукти хімічної промисловості, як мінеральні й органічні добрива, які забезпечують рослин макро- (Нітроген, Фосфор, Калій, Кальцій, Магній) і мікроелементами (Ферум, Купрум, Цинк, Манган, Бор, Молібден).

• Зростанню врожайності рослин і продуктивності тварин сприяють хімічні засоби захисту — інсектициди, гербіциди, зооциди, бактерициди й фунгіциди (знищують збудників грибкових захворювань).

• Використання стимуляторів і біостимуляторів росту рослин і тварин пришвидшує їхній розвиток, підвищує врожайність і продуктивність завдяки покращенню обміну речовин.

• Галузь, що виробляє готові продукти або переробляє їх на напівфабрикати, називають харчовою промисловістю.

• Їжа — це комплекс органічних речовин: вуглеводів, жирів, білків і вітамінів, які забезпечують усі життєві потреби організму.

• Культура харчування значною мірою залежить від раціонального використання харчових продуктів.

• Застосовуючи хімічні засоби захисту рослин і стимулятори росту рослин і тварин, важливо дотримуватися норми їхньої витрати. Збільшення норми спричиняє накопичення токсичних речовин у харчових продуктах, а це небезпечно для здоров'я людини.

Д/з. §34 с. 210 – 213

1. Поясніть, що є причиною виникнення продовольчої проблеми.

2. Охарактеризуйте роль хімії в розв'язанні продовольчої проблеми.

3. Обґрунтуйте застосування в сільському господарстві мінеральних та органічних добрив.

4. Поясніть, яке значення мають хімічні засоби захисту рослин у покращенні якості сільськогосподарської продукції.

5. Поясніть значення використання стимуляторів і біостимуляторів росту рослин і тварин.

6. Обґрунтуйте, чому хімічна промисловість працює над створенням штучних кормів для тварин.

7. Багато харчових продуктів містять у своєму складі крохмаль. Назвіть ці продукти й запропонуйте спосіб підтвердження наявності в них крохмалю.

8. Масова частка вітаміну С в чорній смородині становить 0,25 %. Обчисліть, яка маса цього вітаміну міститься в смородині масою 2 кг. Добова доза вітаміну С становить 0,05 г. Обчисліть кількість добових доз, що містяться в цій масі.

ЦІКАВО ЗНАТИ

• Для збереження овочів і фруктів їх консервують. Квашення, соління, мочіння — різновиди одного й того ж способу консервування.

• У квашених овочах вміст молочної кислоти більший (1,8 %), а солі — менший (до 2 %). Їм притаманний кисло-солонуватий смак. Солені овочі, порівняно з квашеними, мають менший вміст молочної кислоти (1,4 %), однак більший вміст солі (до 4,5 %) та є солоними на смак. Мочіння ґрунтується на мікробіологічних процесах, що сприяють накопиченню консервантів, зокрема молочної кислоти та спирту. Мочінням називають тому, що фрукти та ягоди заливають чистою водою з розрахунку, що консервант утворюється з цукру, який міститься в сировині. У таких фруктах мало солі (0,3-0,9 %), небагато молочної кислоти (0,5-1,4 %), а цукру та спирту більше (2 % і 1,8 % відповідно). Такі фрукти мають приємний кисло-солодкий смак та аромат.

Ці три способи консервування дають змогу зберігати овочі та фрукти тривалий час, що також сприятиме розв'язанню продовольчої проблеми.

• Нині використовують заморожування харчової продукції. Однак багаторазове заморожування значно знижує її якість.

 

 

Комментарии

Популярные сообщения