09.09.2020
Група № 6. (ІІ курс)
«Робітник з
комплексного обслуговування й ремонту будинків»
Предмет ”Хімія”
Урок № 6. Тема
уроку: Роль органічної хімії у розв’язуванні продовольчої проблеми Електронний
підручник: https://pidruchnyk.com.ua/uploads/book/11-klas-khimija-popel-2019.pdf
Корисні посилання: https://history.vn.ua/pidruchniki/savchin-chemistry-11-class-2019-standard-level/48.php
http://www.myshared.ru/slide/1245651/
Опорний конспект
Забезпечення
харчовими продуктами є основним завданням харчової промисловості — галузі, яка
виробляє готові продукти або переробляє їх на напівфабрикати. Охоплює понад 40
галузей виробництва.
Через екологічні та несприятливі погодні умови сільськогосподарські
культури зазнають найрізноманітніших захворювань від комах і вірусів, грибків і
бактерій. Це спричиняє зниження врожайності та якості продукції, а отже,
впливає на фінансовий стан підприємств і фермерських господарств.
До хімічних засобів захисту рослин відносяться: гербіциди, інсектициди,
бактерициди, фунгіциди, зооциди.
• Із зростанням населення планети виникла проблема
забезпечення харчовими продуктами в майбутньому.
• До чинників, що впливають на збільшення обсягів продукції харчування,
належать: мінеральні й органічні добрива, хімічні засоби захисту рослин
і тварин, стимулятори росту. Для стимулювання росту тварин
використовують антибіотики, гормональні препарати, різні смакові
добавки (підсолення їжі) та ароматичні речовини.
• Зростанню врожайності рослин сприяють такі продукти хімічної
промисловості, як мінеральні й органічні добрива, які
забезпечують рослин макро- (Нітроген, Фосфор, Калій, Кальцій, Магній) і
мікроелементами (Ферум, Купрум, Цинк, Манган, Бор, Молібден).
• Зростанню врожайності рослин і продуктивності тварин сприяють хімічні
засоби захисту — інсектициди, гербіциди, зооциди, бактерициди й
фунгіциди (знищують збудників грибкових захворювань).
• Використання стимуляторів і біостимуляторів росту рослин
і тварин пришвидшує їхній розвиток, підвищує врожайність і продуктивність
завдяки покращенню обміну речовин.
• Галузь, що виробляє готові продукти або переробляє їх на напівфабрикати,
називають харчовою промисловістю.
• Їжа — це комплекс органічних речовин: вуглеводів,
жирів, білків і вітамінів, які забезпечують усі життєві потреби
організму.
• Культура харчування значною мірою залежить від раціонального використання
харчових продуктів.
• Застосовуючи хімічні засоби захисту рослин і стимулятори росту рослин і
тварин, важливо дотримуватися норми їхньої витрати. Збільшення норми спричиняє
накопичення токсичних речовин у харчових продуктах, а це небезпечно для
здоров'я людини.
Д/з. §34
с. 210 – 213
1. Поясніть, що є причиною
виникнення продовольчої проблеми.
2. Охарактеризуйте роль хімії в розв'язанні
продовольчої проблеми.
3. Обґрунтуйте застосування в
сільському господарстві мінеральних та органічних добрив.
4. Поясніть, яке значення мають
хімічні засоби захисту рослин у покращенні якості сільськогосподарської
продукції.
5. Поясніть значення використання
стимуляторів і біостимуляторів росту рослин і тварин.
6. Обґрунтуйте, чому хімічна
промисловість працює над створенням штучних кормів для тварин.
7. Багато харчових продуктів
містять у своєму складі крохмаль. Назвіть ці продукти й запропонуйте спосіб
підтвердження наявності в них крохмалю.
8. Масова частка вітаміну С в
чорній смородині становить 0,25 %. Обчисліть, яка маса цього вітаміну міститься
в смородині масою 2 кг. Добова доза вітаміну С становить 0,05 г. Обчисліть
кількість добових доз, що містяться в цій масі.
ЦІКАВО ЗНАТИ
• Для
збереження овочів і фруктів їх консервують. Квашення, соління, мочіння —
різновиди одного й того ж способу консервування.
• У квашених
овочах вміст молочної кислоти більший (1,8 %), а солі — менший (до 2 %). Їм
притаманний кисло-солонуватий смак. Солені овочі, порівняно з квашеними, мають
менший вміст молочної кислоти (1,4 %), однак більший вміст солі (до 4,5 %) та є
солоними на смак. Мочіння ґрунтується на мікробіологічних процесах, що сприяють
накопиченню консервантів, зокрема молочної кислоти та спирту. Мочінням
називають тому, що фрукти та ягоди заливають чистою водою з розрахунку, що
консервант утворюється з цукру, який міститься в сировині. У таких фруктах мало
солі (0,3-0,9 %), небагато молочної кислоти (0,5-1,4 %), а цукру та спирту
більше (2 % і 1,8 % відповідно). Такі фрукти мають приємний кисло-солодкий смак
та аромат.
Ці три способи
консервування дають змогу зберігати овочі та фрукти тривалий час, що також
сприятиме розв'язанню продовольчої проблеми.
• Нині
використовують заморожування харчової продукції. Однак багаторазове
заморожування значно знижує її якість.
Комментарии
Отправить комментарий